Barre omstandigheden, een echte test!
Lang naar uitgekeken: testen van de Solar Voyager op IJsland. Wat gaan we leren? Hoe goed kan de Solar Voyager tegen onverwachte weeromstandigheden? Werken we effectief samen met Arctic Trucks, het bedrijf in IJsland die de testen beoordeelt? Voldoet de techniek aan de eisen die Antarctica zal stellen?
Op 8 mei was het zover: op reis naar IJsland!
Daar aangekomen gaan we direct aan de slag. De Solar Voyager was spoedig door de douane en werd voor de testen gereed gemaakt. Het weer was onstuimig en koud en tot onze verbazing was iedereen er blij mee. Maak het ons maar moeilijk daar leren we het meeste van.
De eerste testen geven al hoofdbrekens: de wielen sporen niet hoevaak we de uitlijning ook herstellen. Zo kan niet worden gereden. Maar opgeven past niet bij ons en we gaan net zolang door totdat we het aandurven om naar de gletsjer te gaan.
Een straffe wind en regen veranderen met het benaderen van de gletsjer in een even straffe wind, vrieskou en sneeuw. Na het afladen van de Solar Voyager worden we wederom op de vingers getikt. Nu door een stroomstoring ten gevolgen van regenwater dat naar binnen is gekomen tijdens het transport. Eerste reactie: schrikken, we zijn net op IJsland en er kunnen nu al geen testen meer plaatsvinden.
Omdenken is onze actie met als kernvraag hoe kunnen we van ons verblijf in IJsland tot een succes maken. Dat is gelukt want we hebben die week zeer goede gesprekken gevoerd met de specialisten van Artic Trucks. We raken niet uitgepraat over de eisen die een reis op Antarctica aan de Solar Voyager stelt. Bij terugkomst gaat het Solar Voyager team met het advies van Artic Trucks en haar eigen ideeen aan de gang. Plannen worden opgezet om de problemen definitief op te lossen. Dat geeft veel vertrouwen, en super veel energie. Onze kracht is dat we snel kunnen opstaan als we struikelen. Dat is wel duidelijk geworden, en dat is een waardevolle eigenschap voor de expeditie!
Steun Zero Waste!
Met jouw hulp kunnen wij mensen en bedrijven inspireren en activeren om plastic niet als afval te zien, maar als waardevolle grondstof.