Een koude douche
‘Kou, daar kun je je op kleden,’ is een veelgehoorde uitdrukking in Nederland. Dat zullen Edwin en Liesbeth ook doen; op Antarctica zullen ze zich nauwelijks kunnen bewegen door de vele lagen kleding. Hardlopen – voor beiden een liefhebberij – zit er op Antarctica met de zwaargevoerde laarzen niet in. Lichamelijk voorbereiden op kou is meestal niet nodig. We brengen de meeste tijd door in verwarmde huizen of gebouwen. Op Antarctica wordt dat voor Liesbeth en Edwin anders. Veertig dagen lang vierentwintig uur per dag doorbrengen in zo’n -30°C vraagt om meer voorbereiding dan kleding.
Het menselijk lichaam kan een beetje kou wel hebben. Om warmte te maken ga je rillen en om de warmte vast te houden knijpen de bloedvaten samen om de warmte vast te houden. Maar in de extreme kou op Antarctica is de kans op bevroren ledematen en onderkoeling groot. Terwijl de zomer Nederland langzaam opwarmt, bereiden Liesbeth en Edwin zich nu al lichamelijk voor op de zomerse kou op Antarctica. Dagelijks nemen ze een echt verfrissende douche met de thermostaat op koud!
Verder laten zij zich binnenkort adviseren door thermofysioloog Hein Daanen, hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is expert op het gebied van menselijke prestatie onder extreme weersomstandigheden.
Zullen Liesbeth en Edwin aan meer moeten wennen dan een koude douche?
Steun Zero Waste!
Met jouw hulp kunnen wij mensen en bedrijven inspireren en activeren om plastic niet als afval te zien, maar als waardevolle grondstof.